İrfan Günsel Araştırma Merkezi

İrfan GÜNSEL

Merkez Başkanı: Prof. Dr. Özge Özden

Başvuru Formu

Kurulması önerilen Merkezin adı İRFAN GÜNSEL ARAŞTIRMA MERKEZİ
Kurulması önerilen Merkezin ayrıntılı gerekçesi, misyonu ve vizyonu Yakın Doğu Üniversitesi Kurucu Rektörü Dr. Suat Günsel’in babası İrfan Suat Günsel ‘in Kıbrıs’a, Kıbrıs kültürüne, Kıbrıs tarımına olan bağlılığı Günsel ailesinin her alanda yaptığı yatırımlarla bu günlere gelmesinde çok kıymetli bir örnek teşkil etmiştir.
İrfan Suat Günsel’in toprağa olan bağlılığını yaşatmak, ülkemizin ve toplumun kültürel değerlerinin - yerel geleneklerinin yaşatılması, kırsal yaşam, ekolojik tarım, hayvanclık ve doğal, yöresel yenilikçi gıdaların üretimi ilgili çalışmaların, araştırma faaliyetlerinin yürütülmesi hedeflenmektedir.
Kurulması önerilen Merkezin yurtiçi ve yurt dışı örnekleri Wageningen University -Rural Sociology Group
Wageningen University -Agricultural Economics and Rural Policy Group
University of Exeter – Centre for Rural Policy Research
( https://www.exeter.ac.uk/research/centres/crpr/)
Kurulması önerilen Merkezin yeri Kıbrıs Herbaryum ve Doğa Tarihi Müzesi,
Eczacılık Fak. 4. Kat, YDÜ Kampüsü, Lefkoşa
Kurulması önerilen Merkezle ilgili üniversitede halen faaliyet gösteren bölümler ve bu bölümlerde uygulanmakta olan lisans ve/veya lisansüstü programlar - Gıda Mühendisliği Bölümü (BSc)
- Zootekni Bölümü (BSc, MSc, PhD)
- Peyzaj Mimarlığı Bölümü (BSc, MSc)
- Gıda Hijyeni ve Teknolojisi (Doktora programı)
Merkez faaliyetlerinin bu bölümlerde uygulanan programlara ve araştırmalara sağlayacağı akademik destek Tarım, Hayvancılık, Gıda ve Kırsal yaşam alanlarında bilimsel ve uygulamalı
araştırmaları, tümevarımcı ve evrensel bir yaklaşımla ele alıp gerçekleştirmek ve
ülke ve insanlık hizmetine sunmak. Bu bağlamda uluslararası kuruluşlarla
işbirliği protokolü geliştirmek ve imzalamak.
Merkezlerin, bu bölümlerde yürütülen programların amaçladığı mesleklere yönelik hazırlayıcı ve destekleyici katkıları Ülkemizde sürdürülebilir tarımsal faaliyetlerin temini için, ekonomik ve sosyal
politikalar yanında, tarım ve gıda ile ilgili stratejilerin geliştirilmesi
Merkez faaliyetlerinin bu bölümlerde yürütülen programların uygulama boyutuna yapacağı katkı Tarımsal üretim, gıda güvenliği ve kalitesi, ayrıca kırsal yaşam konularına ilişkin
ülkemizde alınacak kararlarda, karar verici mercilere ve uygulayıcılara,
yardımcı ve yol gösterici, bilgi ve veri birikimini sağlamak
Merkez faaliyetlerinin bu bölümlerde halen yürütülmekte olan programlardan ve araştırmalardan nasıl farklılaşacağı Merkez çatısı altında, gerek ulusal kurum ve enstitülerle, gerekse uluslararası
kurum ve enstitülerle daha kolay işbirlikleri ve projeler geliştirilebilecektir.
Merkez faaliyetlerinin özelde üniversiteye, genelde ise topluma yapabileceği katkı Dünya standartlarında ve Avrupa Birliği normlarında araştırma yapmak ve bilgi
üretmek ve KKTC’nin AB uyum sürecine katkıda bulunmak
Merkez için gerekli bina, laboratuvar gibi fiziki altyapı imkanların mevcut olup olmadığı. Mevcut değil ise, bu ihtiyaçların nasıl karşılanacağı ile ilgili öngörülen planlama (Ek olarak sunulabilir) Herbaryum ve Doğa Tarihi Müzesi katında olan ofislerden yararlanılacaktır. (Eczacılık Fak. 4. Kat)
AGRI_VET araştırma laboratuvarından ve Havva Hanım çiftliğinden, Yenilikçi Gıdalar Üretim Merkezi yararlanılacaktır.
Üniversite bünyesindeki mevcut birimlerde, kurulması önerilen merkezin araştırma alanı ve konularıyla ilgili olarak halen yürütülen proje ve çalışmalarla bunların çıktılarına ilişkin ayrıntılı bilgi -Kıbrıs’ta inovatif arıcılık
-Yenilikçi Gıdalar Üretim Merkezi ürünleri
-Zeytin ve zeytin yağı ürünleri kalite analizleri
Kurulacak merkezde, uluslararası ve ulusal düzeyde yapılması planlanan işbirliği ve çalışmalara ilişkin ayrıntılı bilgi -Inovatif arıcılık konularında Napoli Bitki Koruma Enstitüsü – İtalya ile işbirliği
- Zeytin ve zeytin yağı kalite analizleri konularında İspanya Seville La Grassa Enstitüsü ile işbirliği
Merkez yönetimi, araştırma grupları ve yönetim kurulu MERKEZ BAŞKANI:
Prof. Dr. Özge Özden

MERKEZİN YÖNETİM KURULU
Prof. Dr. Özge Özden
Prof. Dr. Salih Gücel
Prof. Dr. Beyza Ulusoy
Yrd. Doç. Dr. Doruk Kaynarca
Dr. Hüseyin Çelik

*Araştırma Grupları EK 1 de yer almaktadır.
Yönetim Kurulu Üyeleri Özgeçmişleri EK 2 de yer almaktadır.
Sürdürülebilir kalkınma hedeflerine (SKA/SDG) yönelik ne gibi çalışmalar, projeler ve etkinlikler yapılabileceği ile ilgili örnekler sunulması SKA11 Sürdürülebilir Kominiteler - Kırsal Alanda Yaşayan İnsanlarla İletşimde olup Kırsal Kalkınma Projleri geliştirilecektir. SKA12 Sorumlu Üretim ve Tüketim – Kaliteli Bal, Kaliteli Zeytin, Kaliteli Zeytin yağı konularında bilimsel araştırmalar yürütülecektir SKA 13 İklim Değişikliği ile ilgili özellikle mağaralarda uluslararası bilimsel araştırma projeleri yürütülecektir, ayrıca iklim değişikliği ve arıcılık üzerine araştırma projeleri geliştirilecektir
ARAŞTIRMA GRUPLARI
1. Arıcılık Araştırma Grubu Prof. Dr. Özge ÖZDEN
Prof. Dr. Salih Gücel
Prof. Dr. Fadi AL-TURJMAN
Dr. Gennaro Di Prisco (Italya)
Öğr. Gör. Mehmet KARAGÖZLÜ
2. Zeytin Araştırma Grubu Prof. Dr. Özge ÖZDEN
Prof. Dr. Salih GÜCEL
Yrd. Doç. Dr. Perihan ADUN
Yrd. Doç. Dr. Şebnem GÜLER
Dr. Francisco Noé (İspanya)
Dr. Sinem YILDIRIM
Dr. Hüseyin Çelik
Öğr. Gör. Mehmet KARAGÖZLÜ
3. İnovatif Gıdalar Araştırma Grubu Prof. Dr. Beyza Ulusoy
Yrd. Doç. Dr. Doruk Kaynarca
Dr. Şebnem GÜLER
Dr. Fatma Kaya Yıldırım
4. Kültürel Miras ve Kırsal Yaşam Araştırma Grubu Prof. Dr. Özge ÖZDEN
Prof. Dr. Salih GÜCEL
Prof. Dr. Dilek ARSOY
Doç. Dr. Buket ASİLSOY
Dr. Sinem YILDIRIM
Dr. Hüseyin Çelik
Öğr. Gör. Mehmet KARAGÖZLÜ
5. Kıbrıs’ta Hayvancılık Araştırma Grubu Prof. Dr. Dilek ARSOY
Prof. Dr. Selim ASLAN
Prof. Dr. Salih GÜCEL
Dr. İbrahim M. Abdourhamane
Dr. Hüseyin Çelik